Pokrzywa
od wieków traktowana jest z szacunkiem ze względu na właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Zachęcamy do spróbowania
Rulonu szlacheckiego:
1 kg
mięsa wołowego
20 dag
kaszy jęczmiennej
1 łyżka
mąki
1 cebula
2
kieliszki wina czerwonego
pół szkl.
śmietany
1 jajko
4 łyżki
posiekanej pokrzywy
sól,
pieprz, kardamon, estragon, gałka muszkatołowa
Kaszę ugotować. Gdy gotowa dodać pokrzywę, jajko, przyprawić.
Mięso, rozciąć, lekko rozbić. Przyprawić, rozłożyć
farsz. Mięso zwinąć, obwiązać nicią, oprószyć mąką. Zrumienić na maśle, podlać winem i dusić. Dodać śmietanę i przyprawić. Podawać
pokrojone i polane saporem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz