sobota, 22 listopada 2014

Rulon szlachecki

Pokrzywa od wieków traktowana jest z szacunkiem ze względu na właściwości lecznicze  i wartości odżywcze. Zachęcamy do spróbowania

Rulonu szlacheckiego: 
1 kg mięsa wołowego
20 dag kaszy jęczmiennej
4 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 cebula
2 kieliszki wina czerwonego
pół szkl. śmietany
1 jajko
4 łyżki posiekanej pokrzywy
sól, pieprz, kardamon, estragon, gałka muszkatołowa

Kaszę ugotować. Gdy gotowa dodać pokrzywę, jajko, przyprawić.
Mięso, rozciąć, lekko rozbić. Przyprawić, rozłożyć farsz. Mięso zwinąć, obwiązać nicią, oprószyć mąką. Zrumienić na maśle, podlać winem i dusić. Dodać śmietanę i przyprawić. Podawać pokrojone i polane saporem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz